Mediation: bestuursconflict

In een algemeen ziekenhuis dreigt een groot deel van de medisch specialisten het vertrouwen in één van beide bestuurders op te zeggen. Het bestuur van de medische staf ziet in welke grote financiële risico’s dat voor het ziekenhuis met zich meebrengt. De 5 leden van dat bestuur willen nog een laatste kans benutten om in een gesprek met een mediator het vertrouwen te herstellen. De Raad van Bestuur stemt daarmee in.
Op een locatie buiten de instelling wordt in een 4 uur durende bijeenkomst de samenspraak tussen beide partijen hersteld. De “reguliere” communicatie tussen RvB en specialisten bleek alles behalve een samenspraak. Krachtig middel dat ik in de bijeenkomst inzette was een “opening” die in meerdere opzichten zeer onconventioneel maar mede daardoor zeer “ontwapenend” en verbindend was. De voorzichtige verbinding die hiermee werd gecreëerd, is in de bijeenkomst verder versterkt door de gezamenlijke focus op het “droomziekenhuis”, door heldere afspraken over de wijze van communiceren en van feedback geven, en door een gezamenlijk besluit tot versterking van de Raad van Bestuur met een 3e – “commerciële”- bestuurder.
Deze consensus heb ik vastgelegd in een advies aan de Raad van Toezicht en ik ben adviserend opgetreden naar het stafbestuur in de communicatie van deze uitkomst met de achterban.
Zowel de Raad van Toezicht als de medische staf hebben met deze uitkomst ingestemd.