Hoe succesvol is jouw maatschap of vakgroep? Over sociale effectiviteit

Daar heb ik een heel compact maar robuust meetinstrument voor ontwikkeld. Dat noem ik een QuickScan van de sociale effectiviteit van jouw team.
Het is voortgekomen uit mijn passie voor een “mooie” maatschap of vakgroep. En mooi is voor mij dat er succesvol wordt samengewerkt, en dat iedereen daarin tot zijn recht komt.
Met succesvol samenwerken bedoel ik dat een maatschap of vakgroep in staat is om op een efficiënte en effectieve wijze om te gaan met veranderingen in de omgeving, met stressvolle situaties, met uiteenlopende ambities van de collega’s, met toenemende eisen van het management en de overheid op het gebied van verantwoording over je medisch handelen.
Hoe snel en hoe robuust komen jullie in de maatschap of vakgroep daarin met elkaar tot gezamenlijke opvattingen, tot heldere afspraken?
Hoe spreek je elkaar aan wanneer je merkt dat daar de klad in komt; of wanneer collega’s toch hun eigen ding gaan of blijven doen?

In mijn coaching praktijk heb ik het regelmatig over een “mooie” maatschap of vakgroep, als wenkend perspectief voor mijn cliënt. Vooral wanneer die het medisch leiderschap op zich heeft genomen en er vervolgens spanningen in de groep ontstaan.
Met het begrip “mooi” druk ik eigenlijk een bijzonder gevoel uit. Een gevoel waarin termen als stromend, respectvol, inspirerend en resultaatgericht samenkomen. Daarvoor ben ik de term “sociale effectief” gaan gebruiken. Sociale effectiviteit is de mate waarin een team erin slaagt om gezamenlijk zijn doelen te realiseren op een manier die ook de afzonderlijke doelen van de leden van het team dichterbij brengen.

Onlangs gebruikte ik die begrippen “mooie maatschap” en sociale effectief in een coaching gesprek met een kersverse medisch leider van een chirurgische resultaatverantwoordelijke eenheid. Die begrippen bleken toch niet direct binnen te komen in de betekenis die ze voor mij hebben. Het lukte me in dat moment ook niet direct om ze in woorden te duiden die wel duidelijk genoeg waren voor mijn cliënt. Ik merkte dat ik niet kon volstaan met daar in termen van gevoel meer helderheid over te verschaffen.
Een leermoment in mijn eigen praktijk.

Daar ben ik toen maar eens voor gaan zitten. En ik stelde me de volgende vragen: “Wat kenmerkt dan een mooie en sociaal effectieve maatschap of vakgroep? Waar zie of merk je dat aan? Wat hebben de collega’s binnen het team daaraan?” Ik beschik inmiddels over een zeer rijk gevulde gereedschapskist, mijn kennismagazijn, waarin de antwoorden op die vragen niet zo moeilijk te vinden waren. Ik destilleerde er uiteindelijk 10 kenmerken uit, en stelde daarmee een eenvoudig meetinstrument samen: een QuickScan van de sociale effectiviteit van de maatschap of vakgroep.

Hij werkt als volgt:
Ieder lid van het team kent aan ieder van de parameters in de scan 2 individuele scores toe:
* hoe waardevol is dat voor jou?
* in hoeverre voldoet je team daar aan.
Van tevoren wordt met het team afgesproken dat die scores geanonimiseerd zullen worden gepresenteerd. Alleen met unanieme instemming worden de scores tot de individuele collega’s herleidbaar inzichtelijk gemaakt.
Het instrument geeft een totaal score van die sociale effectiviteit voor de groep. Daarnaast geeft het op de onderscheiden parameters een heel interessant beeld van de verschillen of overeenkomsten tussen de waardering enerzijds en de beleving anderzijds van de kenmerken van een mooie vakgroep door de individuele collega’s. Dat beeld is een interessant uitgangspunt voor een open gesprek binnen het team, waarin iedereen transparant kan zijn in de eigen sociale en professionele behoeften in de samenwerking. Zo’n gesprek kan ik veilig begeleiden, om jullie er beter van te laten worden.

Nieuwsgierig geworden?
Vraag een gratis dummy van de QuickScan via contact@laurensbaas.nl