Dokters beter maken? Hoe doe je dat?

Dat is steevast de reactie van mijn gesprekspartner wanneer ik op diens vraag “Wat doe jij?” antwoord met: “Ik maak dokters beter”. Meestal komt dat binnen, zo merk ik.
Dan vertel ik ze dat veel dokters beter kunnen worden in het communiceren, samenwerken, onderhandelen; in het samen een mooie maatschap of vakgroep maken en in het omgaan met (dreigende) conflicten. Daar kan ik ze beter maken met coaching, individueel of in teamverband, maar ook met mediation.
De medisch specialist heeft daar dikwijls nog veel in te leren. Die medisch specialist is zo’n 12 tot 15 jaar volledig toegewijd is geweest aan het zich eigen maken van het “ambacht”, aan het verwerven en eigen maken van medisch specialistische kennis en expertise. Maar daarin is vrijwel geen tijd geweest voor de ontwikkeling van even noodzakelijke vaardigheden die ik hierboven heb genoemd. Toch, zo leg ik dan uit, kan de medisch specialist in zijn of haar eentje weinig betekenen voor een patiënt. Dat kan zij alleen in samenwerking met anderen, zoals collega’s, verpleegkundigen, assistenten, andere paramedische disciplines. Maar van die anderen is zij niet de baas. Dus moet de medisch specialist de loyaliteit van die anderen steeds weer verwerven. En dat doe je met communicatie. Soms moet je daarover onderhandelen, omdat de andere er anders over denkt, of omdat er door anderen (bijvoorbeeld managers) keuzes worden gemaakt die meer of minder tegemoet komen aan wat de medisch specialist denkt nodig te hebben.

In die interacties, in het creëren van een werkbare en inspirerende verbinding met die anderen, kunnen veel medisch specialisten nog veel leren.
Als coach kan ik ze daarin begeleiden, wanneer ze in hun praktijk signalen opvangen dat hun communicatie te wensen over laat. Wanneer uit feedback in het kader van de periodieke beoordeling van het functioneren blijkt dat de omgeving aangeeft dat de dokter niet zo makkelijk communiceert. Of wanneer een medisch specialist leidinggevende rollen gaat vervullen, dikwijls in een team van collega’s (maatschap of vakgroep) of van medewerkers van verschillende disciplines (bijvoorbeeld een Resultaat Verantwoordelijke Eenheid RVE). Maar ook wanneer hij na 15 jaar en inmiddels in de 50, merkt dat nog eens 15 jaar medisch specialist zijn niet zo aantrekkelijk lijkt.
Je vindt over die coachingsvragen meer in mijn andere columns, die ook op de website van de Academie voor Medisch Specialisten (www.academiemedischspecialisten.nl) te vinden zijn.
Als mediator kan ik medisch specialisten helpen om conflicten op te lossen. En conflicten liggen in een team van hoogopgeleide gedreven professionals haast onvermijdelijk op de loer. Mooi is wanneer ze die conflicten vóór willen zijn. Dan kan ik ze helpen een inspirerende maatschap of vakgroep met elkaar te creëren. Hoe ik dat doe, vind je onder de button “teamboost” op deze site.

Maar worden dokters daar beter van? Worden ze betere dokters?
Mijn interventies ontlasten medisch specialisten van “mentaal gedoe”, dat wil zeggen van irritatie, van spanning, en andere negatieve energie. Daardoor komt meer energie beschikbaar voor datgene waarvoor ze zijn opgeleid: mensen beter maken. Kunnen ze zich beter concentreren op die kerntaak, op de patiënt, omdat er minder mentale ballast in hun hoofd zit. En daar worden ze beter van.